Cum să practici un turism responsabil?

Într-o societate în care fenomenul turismului de masă ia amploare, unele destinații turistice au de suferit datorită fenomenului de overtourism (suprasolicitare turistică). Putem să ne îndreptăm privirea către orașe precum Barcelona sau Paris, care au ajuns sa își piardă din farmecul și grandoarea lor din cauza atracților turistice comerciale prin care sunt cunoscute. Nu cred că ai putea vedea mulți parizieni care să stea 4 ore la coadă pentru a urca în turnul Eiffel  sau să facă shopping pe Champs-Élysées. Și atunci, ne întrebăm și noi – aceste atracții turistice comerciale reprezintă sufletul și specificul orașului?

Putem merge chiar mai departe și să menționăm problemele sociale și de infrastructură pe care le crează acest turism de masă – localnicii nu mai pot să iși păstreze tradițile, prețul caselor, alimentelor și a servicilor crește dramatic, și poate cel mai important lucru este lipsa liniștii si a spațiului de care au nevoie.

Pentru a stopa presiunea antropică a acestui „overtourism”, statele mai dezvoltate apelează la diverse soluții. Printre acestea se numără: diversificarea căilor de acces și restricționarea traficului.Primarul orașului Barcelona a recunoscut această problemă și a inceput procesul de ”descurajare a turismului” prin limitarea croazierelor din oraș și sistarea dezvoltării aeroportului.  Alte destinații oferă alternative mașinilor pentru transport turistic. Este cazul și resortului de schi din Alpii Elvețieni, Zermatt. Aici, au fost interzise mașinile pe combustie internă. Astfel, pentru a ajunge la resort, turiștii au la dispoziție mici shuttle-uri și trenuri electrice pentru a ajunge la Zermatt.

capita de fan turism responsabil

Principiile ecoturismului

Există unele păreri, confrom cărora România nu ar avea aceste probleme. Însă, nu trebuie decât să ne amintim imaginea litoralului Românesc în luna August pentru a realiza existența lor. Dezvoltarea durabilă intervine și în cazul ecoturismului – formă a turismului care are loc în cadrul naturii. Aceasta urmărește reducerea impactului negativ asupra resurselor naturale, antropice și umane. Este vorba despre principiul dezvoltării durabile, care presupune satisfacerea nevoilor turistice a  generațiilor actuale, fără a compromite dezvoltarea generațiilor viitoare. 

Green Report prezintă  în raportul lor principile ecoturistice din care am să mentionăm 7:

1.Experiența directă și personală a turistului în natură

Activitatea turistică se desfășoară în cadrul naturii și se bazează pe utilizarea acesteia. Folosindu-se de caracteristicile geomorfologice, biologice, fizice și culturale ale naturii, turistul va beneficia de o mai mare apropiere de valorile naturale și spirituale.

2.Interpretarea produsului ecoturistic

Interpretarea reprezintă modalitatea prin care operatorul oferă turiștilor și comunității locale informații si experiențe în legătură cu potențialul zonei, valorile ei naturale și culturale, astfel încât să determine o lărgire a nivelului de cunoaștere și apreciere din partea acestora.

3.Conservarea naturii și dezvoltare durabilă

Planificarea și derularea activităților ecoturistice trebuie făcute astfel încât impactul produs asupra naturii să fie minim.

4.Contribuția la conservarea ariilor naturale

Ecoturismul presupune participarea operatorilor la conservarea ariilor naturale vizitate, oferind modalități constructive pentru bunul management și conservarea acestor arii naturale (ex: oferirea ajutorului financiar în acțiunile de reabilitare a ariilor naturale, colectarea deșeurilor lăsate de turiști sau contribuția către organizațiile de conservare).

5.Contribuții durabile privind dezvoltarea comunităților locale

Beneficiile rezultate din activitățile ecoturistice ar trebui să se îndrepte cel puțin în parte și asupra comunităților. În afara contribuțiilor financiare, beneficiile pentru comunități pot proveni și din folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri și servicii locale și folosirea facilităților locale.

6. Prezervarea valorilor culturale a regiunilor

Activitățile de ecoturism și planificarea lor trebuie să asigure o reducere a impactului negativ asupra comunității locale vizitate și asupra stilului de viață al locuitorilor, oferind în același timp contribuții constructive pe termen lung acestor comunități. În consecință, ecoturismul trebuie să pună în evidență și componenta culturală a ariei vizitate și să contribuie la conservarea acestei componente.

7.  Marketing corect, care trebuie să ducă la așteptări realiste din partea vizitatorilor

Marketingul pentru ecoturism oferă clienților informații complete și responsabile care conduc la creșterea respectului pentru mediul natural și cultural al zonelor vizitate și a gradului de satisfacere a turiștilor.

Astfel, principiile eco-turistice sau cele de dezvoltarea durabilă fac diferența dintre o gastronomie tradițională salvată sau una comercializată. De asemenea, obiectivele naturale de interes trebuie să prospere în universul ecoturistic prin plantări de păduri și igenizarea zonelor de atracție.

Mai mult decât moștenirea materială pe care o lăsăm generațiilor viitoare, fără să realizăm, oferim prin puterea exemplului negativ o moștenire de nerecuperat generațiilor viitoare.

Cum să practici un turism responsabil?

Dorim să te invităm să privești dincolo de această imagine a turistului care coboară din mașină, face nelipsita poză pentru rețelele de socializare și petrece un weekend la pensiune cu mâncare și băutură. Fă ceva mai deosebit: practică un turism responsabil! Doresc să împărtășesc cu voi idei simple despre cum să practicăm un turism responsabil cară să iți facă vacanța specială. Am luat ca exemplu zona Maramureșului, puternic frecventată de turiștii români dar ne-exploatată la valoarea sa ecoturistică:

  1. Cum ar fi să iei în mână o daltă și să iți incerci abilitățile în arta sculpturii? La Bârsan Art poți să încerci arta lui Brâncusi în timp ce asculți poveștile meșterului Ioan Bârsan despre vremea lui demult apusă pe tărâmul american. Vei rămâne surprins de beneficiile terapeutice ale acestei activități.
  2. Dar, dacă în loc să urci în mașină, ai urca pe o bicicletă? Așa vei avea într-adevăr ocazia să vezi și să miroși plaiul maramureșean. Vei putea pedala drumurile șerpuite ale Maramureșului, într-un ritm molcom care îți perimite să te bucuri de micile detalii ale vieții satului.
  3. Îmbracă straiele populare și participă la sărbătorile specifice Maramuresului. Maramureșenii duc mai departe cu mândrie tradițile de sărbători. Alătură-te lor în a conserva aceste tradiții.
  4. Savurează mâncarea tradițională gătită de localnici. Produsele locale de sezon vor fi tot timpul mai proaspete (și mai gustoase) decât cele din orice restaurant. Nu uita că prin gustările tale ajuți o comunitate să iși păstreze tradițile și le dai oamenilor un alt motiv să nu plece în străinătate.
  5. Stai la povești cu localnicii și cunoaște istoria unui Maramureș atât de cunoscut, dar atât de enigmatic. Poate cel mai important lucru este schimbul de informații prin viu grai. Descoperă unde te afli și suntem siguri că o să ai mult mai multe povești să le spui prietenilor la întoarcere. În plus, localnicii sunt darnici cu cei prietenoși – nu știi cum te trezești cu o ”horincă” din partea casei în pahar.

Poate că ți se pare că exagerez sau poate nu crezi în oportunitatea de a face schimbări în modul tău de a călători. Cu toate acestea, te invit să dai scroll paginii noastre și să descoperi altfel de vacanțe, altfel de oameni, altfel de idei și un alt fel de turism. 

Află mai multe aici:

Biciclez.ro

Sau chiar aici:

 Eco Maramures

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.