Oradea capitala Art-Nouveau pe bicicletă

Motive florale, linii curbate, vitralii iluminate și culori jucăușe ale clădirilor? Posibil ca această imagine să îți îndrepte gândurile spre impresionante clădiri din Barcelona și Budapesta, orașe incluse în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, stil artistic a apărut în America și în vestul Europei.

Acesta reprezintă un răspuns la curentul conservator adoptat de reprezentanții stilurilor anterioare. S-a manifestat din 1880 până la începutul Primului Război Mondial, iar principalul punct de pornire a fost întoarcerea la natură. Termenul provine din limba franceză, însemnând artă nouă, influența acesteia remarcându-se în arhitectură, arte vizuale și design.

În perioada apariției acestui curent, orașul Oradea, aflat sub dominație austro-ungară, cunoștea un amplu proces de dezvoltare. Așa se explică și construirea unor clădiri aliniate cu moda vest-europeană. Oamenii cu posibilități financiare deosebite și-au angajat arhitecți pricepuți pentru a le ridica palate pe măsura averii lor.

Astăzi, acest curent se reflectă evident în arhitectura orașului nostru. Numeroase clădiri, precum Palatul Vulturului Negru, Palatul Moskovits, Casa Darvas – La Roche, Casa Poynar și Palatul Apollo, colorează orașul Oradea. Așadar, nu întâmplător, Oradea a devenit partener al rețelei europene a orașelor Art Nouveau. Odată intrat în această rețea, orașul a căpătat o vizibilitate mai bună, fiind promovat pe site-ul Réseau Art Nouveau Network.

Piața Unirii Oradea

Nu puține sunt bijuteriile orașului Art Nouveau din Oradea. Însă, cu siguranță, simbolul orașului și, până la urmă, al arhitecturii Art Nouveau este și va rămâne Palatul Vulturului Negru. Clădirea iese în evidență datorită structurii asimetrice, el prezentând 2 corpuri inegale între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Totodată, palatul este decorat cu vitralii, principala fațadă – cea dinspre Piața Unirii – este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, tipic stilului secession. Vitraliul cu vulturul negru a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K. Astăzi, vulturul negru a devenit o emblemă a palatului.

La început, palatul a fost un simbol al sofisticatei vieți citadine modern. Astăzi, el adună principalele pub-uri din oraș. În weekend, sute de tineri se întâlnesc aici și petrec până dimineața pe ritmuri latino sau altele, mai reprezentative.

Palatul Vulturul Negru Oradea

Palatul Vulturul Negru

Dacă nu ai rămas impresionat de imaginea oferită de acest palat, te invit să îți îndrepți pașii pe Calea Republicii, una dintre arterele principale ale Oradiei. Treci peste Podul Ladislau și pregătește-te să intri în lumea arhitecturii Art-Nouveau.

Podul Sfântul Ladislau

Chiar la intrarea în Calea Republicii, se regăsește o clădire impreionantă care atrage privirile trecătorilor prin detalii florale: Casa Poynár. Imobilul secessionist a aparținut unei familii bogate macedo-români înrudite cu familia lui Emanuel Gojdu și a fost construită în anul 1907. Ceea ce iese în evidență este faptul că baza clădirii este mai îngustă decât nivelurile superioare ale acesteia. În pofida acestui lucru, imobilul proaspăt renovat a dovedit, în tot acest secol de la ridicarea lui, rezistență.

Ne îndepărtăm de centru orașului și ne îndreptăm spre gara principal a orașului. Privirea ne este cucerită de balustradele dantelate ale Palatului Moskovits. Însăși binecunoscuta actriță Maia Morgenstern a comparat splendoarea clădirii cu cea a marilor capitale europene.

Palatul Moskovits

Că tot suntem aici „pe pietonală”, poți să-ți îndrepți privirea puțin spre stânga. Un palat îmbrăcat cu haină de un alb candid se înalță sub ochii tăi: Palatul Apollo.

Palatul Apollo Oradea

Palatul Apollo

Nu de puține ori ai auzit de aceste clădiri și adeseori ai trecut pe lângă ele, fără să le acorzi importanță. Noi te invităm să le treci pragul și să le cunoști istoria. Hai să le descoperim, și nu oricum, ci din șaua bicicletei. Nu lăsa să treacă ocazia de a pedala alături de echipa Biciclez.ro în orașul tău de suflet, Oradea. Admirăm arhitectura unor palate pline de culoare, de motive florale unice și cunoaște-le povestea chiar de la criticul de artă Ramona Novicov.

Află mai multe despre turul Biciclez.ro în Oradea!