5 motive pentru care cicloturismul va fi mai popular după pandemia de Coronavirus
Cu toții am așteptat cu nerăbdare acea zi glorioasă în care să putem ieși din casă legal și din auto-izolare. Momentul în care vom putea cinsti un pahar de vin sau bere și vom avea o conversație „face to face” cu prietenii noștri. Fie că suntem părinți, elevi sau studenți, cu toții ne-am săturat de ședințe, ore sau cursuri online. Vrem să ne reluăm viețile cu care ne-am obișnuit și vrem acest lucru cât de repede posibil. Pâna și rutina de la locul de muncă pare acum mult mai atractivă decât vizualizarea filmelor pe Netflix.
Și bineînțeles, cu toții vrem să compensăm pentru toate concediile anulate, pierdute sau doar imaginate din ultimele luni.
În acest sens, nu e niciun secret ca turismul a fost cel mai afectat sector – unități de cazare și restaurante închise, zboruri anulate.
Această perioadă ne-a făcut să dorim să facem mai multă mișcare. Totodată, cu toții dorim să călătorim mai mult, iar această dorință va fi bineînțeles văzută în numărul de oameni care vor călători și pe bicicletă si vor face un turism activ. Când spunem turism activ, ne referim la orice activități turistice care presupun un efort din partea participanților, cum ar fi: trekking, escaladă, via-ferrata, rafting, speoturism și cicloturism.
Toate acestea fiind specialiatea Biciclez.ro, vom discuta astăzi despre motivele pentru care cicloturismul va fi mai popular acum decât înainte de pandemie.
Înainte de a identifica motivele pentru care considerăm că cicloturismul va fi mai important, vom defini acest concept. Cicloturismul este o modalitate de a călători pe parcursul uneia sau mai multe zile. Acesta combină activitățile turistice generale: vizitare punctelor turistice de interes, gustarea gastronomiei locale, ateliere de meșteșugărit, cu un mijloc de transport ecologic – bicicleta.
Multă lume confundă ciclismul cu cicloturismul – principala diferență fiind că ciclismul este o activitate sportivă care nu antrenează alte elemente, iar cicloturismul implică activitățile turistice mai sus menționate și se folosește de bicicletă ca mijloc de transport – în loc de mașină, tren sau autobuz.
La noi, cicloturismul este la începutul său de dezvoltare ca și formă de turism – un început timid comparându-se cu turismul de autocar, intra-railing-ul (prin intermediul trenurilor), turismul cu mașina sau chiar cel pe motocicletă.
Noi credem, însă, că odată cu relaxarea restricțiilor de călătorie, românii vor încerca să practice cicloturismul din mai multe motive:
- În general lumea va dori să facă mai multă mișcare în natură
Am auzit de la multi sociologi că o să ieșim cu o altă mentalite față de mișcare din acestă criză, iar asta se observă deja. Multă lume, în lipsă de alternative ori din plictiseală sau nevoie fizică, s-a apucat să alerge, să facă yoga, stretching, pilates și orice se poate practica în casă sau în jurul ei. Acest lucru dă industriei turismului activ o sclipire de speranță că industria își va reveni mai repede.
- Bani de vacanță mai puțini
Din păcate, majoritatea românilor vor ieși mai săraci din pandemia de coronavirus. Asta poate din cauza proviziilor uriașe pe care ni le-am făcut (Unde a dispărut toată drojdia din România?). Lăsănd gluma la o parte – peste 1 million de contracte de muncă au fost întrerupte sau introduse în schema de șomaj tehnic, asta însemnând că veniturile noastre au scăzut drastic. Cu siguranță, oamenii sunt preocupați acum de nevoile de bază, lăsându-le pe cele secundare deoparte, sau alocând sume mai mici decât ar fi făcut-o de obicei. Asta se întâmplă și în cazul turismului. Oamenii doresc pachete turistice la prețuri mai mici. Aici intervine, însă, cicloturismul care oferă turiștilor o gamă largă de activități, într-un singur weekend de cicloturism sau chiar într-un eveniment de o zi.
- Mai sigur în zona din jurul orașului
Niciun loc nu este mai sigur decât acel situat aproape de casa ta, de localitatea ta sau de zona în care îți desfășori activitatea. Turismul internațional posibil să îți ofere acum o oarecare incertitudine: ce se întâmplă în momentul în care revii în țară? Sunt lucruri pe care nu le poți controla de acasă, cu atât mai puțin dintr-o țară străină. Nu știi când se poate trece de la starea de alertă la aceea de urgență. Ce se întâmplă dacă iei virusul dincolo de hotarele țării tale? Din aceste considerente, majoritatea oamenilor vor prefera destinațiile turistice din apropiere, respectiv cele din România. Și ce bine este când poți să fii turist chiar la tine acasă, în Oradea.
- Cicloturismul se poate practica singur – și este cel mai plăcut în grupuri mici de până la 5-6 persoane
Cicloturismul nu implică deplasări lungi și se poate realiza în proximitatea localității tale, sau, dacă ești dornic de peisaje spectaculoase, în zona montană a acestei țări. Nu trebuie decât să urci pe șaua bicicletei și să pedalezi. Ia-ți și un prieten cu tine. Orice lucru e mai bun în doi pe cărare. Începe prin a-ți realiza un itinerariu și află pe unde ai putea ajunge pe două roți. Nu uita să fii responsabil, ia cu tine o cască și nu te aventura în locuri mai puțin prietenoase. Pedalează cu prietenii tăi pe cărări de munte, oprește-te la un restaurant tradițional și savurează o masă caldă.
- Poți ajunge în puncte izolate, în care nu poți ajunge cu mașina, trenul sau autocarul
Se știe prea bine că o potecă de munte adesea este străbătută de două roți și rar de patru. Așa că unul dintre avantajele cicloturismului este faptul că îți oferă șansa de a pătrunde într-o lume imposibil de accesat cu autovehicule. După atâta timp în care ai stat în casă, este cazul să cunoști alte locuri, să calci pe cărări nestrăbătute, să admiri peisaje nemaivăzute și să asculți simfoniile naturii așa cum nu le-ai mai auzit niciodată.
Acestea fiind spuse, cicloturismul reprezintă o alternativă dezirabilă pentru pachetul tău turistic pe care posibil să-l fi ratat din cauza pandemiei. Totodată, reprezintă un nou început în arta ta individuală de a călători.
Echipa Biciclez.ro te invită să guști o altă felie din ceea ce înseamnă turismul, și anume să sari pe șaua bicicletei și să pedalezi de la o cascadă la un ghețar, de la un muzeu la o peșteră și poate de la un vârf de munte la altul.
Până la urmă, există ceva mai frumos decât acele momente în care ești tu cu gândurile tale, înconjurat de peisaje de vis și oameni dispuși să-ți facă o vacanță de neuitat?
Noi promitem să îți aducem doar zâmbete pe față, cum de altfel am făcut și până acum – exceptăm momentele când urci un deal, atunci zâmbetul e mai șters – să zicem așa. Oricum, aruncă o privire aici și fă-ți o idee despre beneficiile unei plimbări cu „bița” pe poteci nemaivăzute și cu oameni frumoși ca acei din echipa Biciclez.ro.